West Lancashire Barn Conversion

When a client and their architect have endeavoured - and most definitely succeeded - to transform an old agricultural structure into a beautiful home, the AV and lighting solutions should match their exacting standards.

Bang & Olufsen may have been an obvious choice, but their installation and configuration needed to support the incredible design of the structure around them.

"Even before they approached Bernard Dickinson, our client had undertaken plenty of research into Bang & Olufsen products and Lutron® lighting control so they had a good idea of what they wanted to achieve." says John Dickinson.

In a previous life, the property had been a barn and constructed in the traditional red brick and exposed timber of this agricultural heartland. The architect's eye introduced expansive glass structures at the entrance and also where the main barn doors were, now a superb two-storey window which bathes the main living room and mezzanine in swathes of natural light.

A new structure has been introduced to the south-western aspect. Single storey, this 'floats' away from the main building, the physical connecting tricking the eye with an up-and-over glass structure. Again, natural light plays such a big part in this space and it's an area where you can experience all the elements safely from inside.

Adjoining the kitchen, this has most definitely become a real 'living room' - it's snug, it's relaxing, it's the heart of this home.

The homeowners existing Bang & Olufsen 55” HDTV was recycled and adorns one wall, with BeoLab 15 and BeoLab 16 set into the wall and ceiling - discreet but delivering a superb sound impact, whilst supported to the rear of the room with free standing BeoLab speakers.

In the wonderful L-shaped mezzanine, exposed timber and restored brickwork combine as a wonderful triumvirate of features. It also provides a fine setting for a larger 75” wall-mounted BeoVision Avant, with two wireless BeoLab 18 speakers standing as ever-alert sentries in each corner, ably supported by a BeoLab 19. All providing exceptional surround sound for those big screen cinematic moments.

This is a home where sleek lines, contemporary design and high tech juxtapose effortlessly with natural stone and timber, with surfaces that have been weathered over generations. Furniture and furnishings have been carefully selected to sit alongside; these aren't the stars of the show, neither are the screens nor the speakers.

This is an 'honest' home, a structure that has seen toil and hard labour over its lifetime and is now a place where one which can relax and the surroundings fully enjoyed.